Is een omnium de meerprijs waard?

Is een omnium de meerprijs waard?

Wie met een wagen de baan op wil, moet verplicht een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) afsluiten. De verzekeraar stelt daarnaast ook verschillende omniumformules voor. Aan die extra bescherming hangt uiteraard een prijskaartje vast. Maar loont het wel om die meer kost telkens op te hoesten? We gingen het na.

BA, gedeeltelijke omnium en volledige omnium

De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) dekt alle materiële schade en lichamelijke letsels aan de bestuurder van de tegenpartij wanneer u een ongeval veroorzaakt. De kosten aan de eigen wagen moet u zelf ophoesten.

De KBC gedeeltelijke-omnium biedt een extra dekking bij onder meer brand, glasbreuk, hagel, bliksem, aanrijding met wild, marterschade en diefstal.

Waar de BA-autoverzekering en de gedeeltelijke-omnium bij een ongeval in fout enkel de tegenpartij vergoeden, staat de volledige omnium ook borg voor de eigen materiële schade. Botst u tegen uw garagepoort? Dan kunt u voor de herstellingskosten van uw wagen bij de verzekeraar aankloppen. De volledige omniumverzekering zal uw schade bij een ongeval in recht ook meteen vergoeden, waar dat bij de BA-autoverzekering bij betwisting een tijdje op zich laat wachten.

Wanneer is nu een volledige omniumverzekering zeker aangewezen?

Bij een autolening

Wie een autolening aangaat, doet er toch goed aan een volledige omniumverzekering af te sluiten. Doet u dat niet, dan moet u bij een schadegeval zowel uw afbetaling als de herstellingkosten neertellen. Worst case scenario: bij een totaal verlies moet u nog een lening afbetalen voor een voertuig waarover u niet langer beschikt. De bank kan nota bene aandringen op de onmiddellijke terugbetaling van het resterende lening saldo.

Waardevermindering is cruciaal

Bij de aankoop van een wagen zonder lening is het belangrijk om weten dat uw auto voor de verzekeraar in waarde daalt naargelang de tijd. Contracten die uitgaan van een aangenomen waarde leggen een aanvangsperiode van één tot drie jaar vast, waarin de verzekeraar de volledige waarde integraal uitkeert in geval van totaal verlies. Daarna geldt een afschrijvingspercentage.

Conclusie

Bij de aankoop van een nieuw voertuig of een jonge tweedehandswagen adviseren wij altijd een volledige omnium verzekering. Hierdoor kan u zorgeloos van uw voertuig gebruik maken.

De KBC volledige omnium is één van de meest uitgebreide op de markt. Benieuwd waarom dit deze aan de top staat? Neem contact met ons op.